Pagina's

zaterdag 27 november 2010

Het concept, de uitwerking en contextbepaling

Remember Me

Het concept
De grote richtlijn binnen mijn werk zal het begrip "fugue" zijn. Een synoniem voor een fugue is zwerfzucht. Een fugue is kort samengevat een psychologische stoornis die ook nog een dissociatieve vlucht genoemd wordt. De persoon in kwestie ondervindt problemen met de identiteit en probeert plots weg te vluchten (geestelijk of fysiek) voor een dreiging. De patiënt kan op de vlucht slaan of een andere identiteit aannemen (verliest zichzelf dus -> Remeber Me). Een symptoon van een fugue zijn een verbaasde gezichtsuitdrukking. Het vluchtgedrag wordt meestal veroorzaakt door een trauma. De patiënt is er zich niet bewust van dat hij gaten heeft in het geheugen. De kenmerken nog eens op een rijtje: Het plots onverwacht op reis gaan, weg van huis of werk, het onvermogen zich het eigen verleden te herinneren, verwarring over de persoonlijke identiteit of aanname van een nieuwe identiteit. Dit alles veroorzaakt ernstig lijden en de patiënt is niet meer in staat om sociaal of normaal te functioneren.
Ook de bekende schrijfster Agatha Christie onderging ooit een fugue. Op 3 december 1926 verdween de schrijfster en was ze elf dagen spoorloos. Ze verdween uit Sunningsdale, Berkshire waar ze toen woonde. Haar auto en haar bontjas werden gevonden in een kalksteengroeve bij de hoek van Newland. De schrijfster zelf was weg. Duizend vrijwilligers hielpen mee aan de zoektocht. De zaak kreeg dan ook veel aandacht in de media. In eerste instantie werd gedacht aan zelfmoord, anderen dachten dat deze 'grote verdwijntruc' een publiciteitsstunt was van de schrijfster.
Ineens dook Agatha Christie weer op, elk dagen later werd ze teruggevonden in het Old Swan hotel in Zweden. Ze verbleef er onder de naam 'Teresa Neele'. Agatha gebruikte de achternaam van de minnares van haar man om in te checken.
Mijn werk concreet
Hoe zullen mijn creaties er nu uitzien? Kort samengevat zal ik proberen de sfeer van de jaren ‘20/’30 weer te geven. De uitwerking zal één grote installatie worden van de hotelkamer waar Agatha elf dagen lang verbleef. Voor mijn 2D- werk betekent dit enkele schilderijen aan de muur, in een authentiek kader, die het verhaal van Agatha weergeven of naar haar verwijzen. Mijn
3D- werk is de installatie op zich, een bemeubelde hotelkamer in Zweden uit het jaar 1926... In deze kamer zitten een heleboel verwijzingen naar Agatha en haar fugue verborgen. Ten slotte kies ik bij multimedia voor geluid/ muziek.  Een fugue (fuga) is namelijk ook een begrip binnen de muziek. Een fugue is een contrapuntische compositie met twee of meerdere stemmen...(o.a. Bach). Een dergelijke compositie zal in de installatie te horen zijn.
Ruimte
Ik denk eraan mijn werk op de eerste verdieping te plaatsen van de campus Goudstraat. Ik denkt dat mijn installatie het beste past in deze ‘klassiekere’ context. Ik heb absoluut een hoek nodig in deze ruimte om mijn installatie op een deftige manier te kunnen presenteren.

woensdag 24 november 2010

Beeldende opdracht didactische luik

Hieronder staan enkele foto's van mijn werk die tentoongesteld werd in de Kopergietery.

Het beeld geeft een symbolische schoenenkast weer die verwijst naar Mira Mankepoot,
de centrale figuur binnen het toneelstuk. De afzonderlijke delen, elk schoenenkastje, bergt een voorwerp.
Deze voorwerpen zijn stuk voor stuk details die verwijzen naar de voorstelling.



maandag 8 november 2010

Vooropdracht Madrid

Ter voorbereiding van onze museumbezoeken in Madrid maakte ik met enkele medestudenten een groepsopdracht. Wij hebben ons verdiept in de geschiedenis, de architectuur, de permanente en de tijdelijke collecties van het Prado museum. Ook de educatieve mogelijkheden van het museum werden onder de loep genomen. Hieronder staat een korte neerslag van mijn deeltje van de taak, namelijk de tijdelijke collectie.


5. Tijdelijke collectie


1. Passion for Renoir. The Collection of the Sterling and Francine Clark Art Institute

Deze tijdelijke tentoonstelling is pas gestart op 19 oktober 2010 en loopt nog tot begin februari 2011.

Curatorn: Javier Barón, hoofd van het departement ‘Schilderijen uit de 19e eeuw’ van het Prado museum & Richard Rand, senior- curator van het Clark.
Deze expositie wordt georganiseerd door het Nationaal Museum Prado (Madrid) en het ‘Sterling and Francine Clark Art Institute’ (Williamstown, Massachusetts).

De expositie


Pierre-Auguste Renoir (1841-1919) was één van de leidende artisten binnen het Impressionisme. Hij was een schilder die zeer alert de werken van de grote meesters uit het verleden kon observeren. Enkele van deze oude meesters zijn te zien in het Prado museum , zoals Titian, Rubens & Velázquez. Renoir heeft deze schilders hun werk kunnen aanschouwen tijdens zijn trip naar het Prado museum in 1892. Renoir wijdde zichzelf met een alom opslorpende passie toe aan de kunst van het schilderen. Gedurende zijn carrière als schilder verwierf hij erkenning en populariteit . De groep van éénendertig buitengewone werken van de artist werden samengesteld door de Amerikaanse verzamelaar  Robert Sterling Clark (1877-1956), de oprichter van de Sterling and Francine Clark Institute(Williamstown), en worden in het Prado tentoongesteld als eerste solo tentoonstelling van de schilder in Spanje.


De catalogus
Verder is er in het Prado museum ook een catalogus te koop waarin de 31 tentoongestelde werken gebundeld werden. De catalogus werd geschreven in het spaans, maar is ook te verkrijgen in vertaalde versies. De catalogus telt zo’n 140 pagina’s en kost 19 euro.


De toegang

Toegang tot deze expositie is enkel mogelijk met een specifiek ticketje. Deze prijs blijft gelijk, eender op welk moment of op welke dag u een bezoek plant. Dit toegansticketje verleent ook toegang tot de permanente collectie van het museum en de andere tijdelijke tentoonstellingen die op dat moment te bezichtigen zijn. Op voorhand reserveren wordt aangeraden en is mogelijk via de site www.entradasprado.com  of via telefonisch contact 902 10 70 77. Tickets die op voorhand worden besteld zijn één euro goedkoper.


De ingang van deze tentoonstelling is aan de “Upper Goya” ingang.


De prijs bedraagt 8 euro normaal tarief, 4 euro met korting. Vrije ingang voor mensen onder de 18 jaar & boven de 65 jaar, maar ook voor werklozen en Europese studenten onder de 25 jaar.


Groepen zijn niet toegelaten in deze tentoonstelling.


Enkele te bezichtigen werken
Enkele willekeurig gekozen schilderijen van Pierre- Auguste Renoir die tijdens deze tijdelijke expositie te zien zijn in het Prado Museum Madrid:
 

Meisje met een waaier (1879)

Dit schilderij is een portret van Jeanne Samary, een beroemde actrice van de Comédie- Française.  De karakteristieke schilderkenmerken van het meisje op dit schilderij komen in talloze andere portretten van Renoir terug. De waaier van het meisje verwijst naar Renoir’s interesse in de Japanse kunst. Ook de assymetrische compositie suggereert deze aandacht voor het Oosten. En dit terwijl Renoir zelf oorspronkelijk verklaarde een afkeer te hebben voor Japanse kunst.



Zelfportret (1875)

Dit zelfportret was één van de schilderijen die Renoir tentoonstelde op de tweede tentoonstelling van het Impressionisme in 1876. Renoir beeld  zichzelf hier elegant gekleed af, met een stijve kraag en een das. De wijd opengesperde ogen, lichtjes bruin doorgroefd en de krachtige penseelstreken geven het werk een psychologische intensiteit, wat vrij ongewoon is voor een werk van Renoir.


De brug van Chatou (1875)
De brug die Renoir hier weergeeft werd omschreven als de scheidingslijn tussen de ruwe buitenwijken van Parijs en het beschaafde platteland, tussen het werk en de vrije tijd en tussen de fabrieken op de rechteroever van de rivier en de villa’s van Chatou op de linkeroever. Renoir’s penseelstreken zijn zowel l Er zijn veel verschillende texturen terug te vinden binnen deze scene. Hoewel de schaduwen op de rivier niet helemaal overeen komen met de posities van de gebouwen, werken ze wel goed om de intensiteit van het blauwe water weer te geven.vendig als onverzadigd gevarieerd.





2. Bibliotheca Artis: Treasures from the Museo del Prado library

Ook deze tentoonstelling is nog maar heel recent van start gegaan, meerbepaald vanaf 5 october 2010. De schatten uit de bibliotheek van het Prado Museum zullen tot eind januari  tentoongesteld worden.

Curator: Javier Docampo, hoofd van de bibliotheek, archief en documentatie in het Prado museum!



De expositie
De expositie is opgedeeld in drie grote secties:


1. Bibliotheca Artis -> De Europese artistieke bibliografie. De “bibliotheca Artis” gaat van de belangrijkste Renaissance werken (Alberti, Leonardo Da Vinci, Dürer) tot de fundamentele werken van de Spaanse Gouden Eeuw (Pacecho, Carducho, Garcia Hidalgo, Palomino)


2. Bibliotheca Architecturae  -> Dit deel is toegewijdt aan architecturale verslagen die voorgesteld worden als een topologische * definitie tussen kunstboeken. De tentoonstelling houdt zowel vroegere edities in van “The Vitruvio”, maar ook grote Italiaanse en andere Europese werken uit de Renaissance (Palladio, Serlio, Vignola, Delorme, Dieteterlin). Bepaalde boeken over publieke festiviteiten (Heiligverklaringen en koninklijke gelegenheden) zullen hier ook te bezichtigen zijn. Deze worden aanschouwd als een soort onvervangbaar ‘testament’ van de verdwenen architecturen.


3.Bibliotheca Imaginis -> Deze sectie focust vooral op de grote rol van het boek. Het boek is zowel een werkinstrument, als een bron van inspiratie voor artisten.. Al deze boeken tonen het belang van de illustraties in boeken aan.





* Topologie is een vertakking van de wiskunde die zich bezighoudt met de eigenschappen van de ruimte die bewaard blijven bij continue vervormingen.
Tijdens deze tentoonstelling zijn zowel boeken als geschriften met betrekking tot verschillende beeldende kunsten te bezichtigen. Onder hen onder andere Leonardo Da Vinci, Joachim von Sandrart, Jusepe Martinez, Alberto Durero…


Enkele te bezichtigen werken:
Leonardo Da Vinci (1452- 1519)

Trattato della pittura
(De verhandeling van het schilderen)

Deze compilatie van Leonardo’s geschriften is zowat de belangrijkste schriftelijke neerslag van het theoretisch denken van de Italiaanse Renaissance schilder. Dit werk werd in Parijs gepubliceerd met illustraties van de Franse schilder Nicolas Poussin. In zijn teksten beschouwt Leonardo schilderen als een wetenschap, gebaseerd op mathematische & wiskundige perspectieven, maar ook op observaties van de natuur.

Albrecht Dürer (1471- 1528)

Institutionum geometricarum libris - 1532
(De vier boeken over maten/ afmetingen)

In zijn passie voor zijn schilderkundige activiteiten was Dürer een leidend kunsttheoreticus, wat klaarblijkelijk weergegeven wordt in zijn teksten. De boeken staan vol illustraties de de kunstenaar zelf maakte. Het doel van deze boeken was om jonge kunstenaars instructies te geven in verband met geometrische toepassingen bij het tekenen. Het laatste deel is een verheldering en uitbeelding van twee deviezen: één om de artist te helpen bij het tekenen van portretten en de andere om orde te scheppen in het perspectief.

De toegang

De expositie vindt plaats in “Jerónimos Building” (Kamer D)


Toegang tot deze expositie is enkel mogelijk met een specifiek ticketje. Deze prijs blijft gelijk, eender op welk moment of op welke dag u een bezoek plant. Dit toegansticketje verleent ook toegang tot de permanente collectie van het museum en de andere tijdelijke tentoonstellingen die op dat moment te bezichtigen zijn. Op voorhand reserveren wordt aangeraden en is mogelijk via de site www.entradasprado.com  of via telefonisch contact 902 10 70 77. Tickets die op voorhand worden besteld zijn één euro goedkoper.


De ingang van deze tentoonstelling is aan de “Upper Goya” ingang.



De prijs bedraagt 8 euro normaal tarief, 4 euro met korting. Vrije ingang voor mensen onder de 18 jaar & boven de 65 jaar, maar ook voor werklozen en Europese studenten onder de 25 jaar.


Groepen die de collectie van het museum komen bezichtigen, hebben ook toegang tot deze presentatie. Maar wegens de beperkingen in ruimte kunnen de groepen niet groter zijn dan 10 personen.



De catalogus
Ook over deze tentoonstelling is een catalogus samengesteld. De catalogus telt 103 pagina’sen 82 illustraties and 82 illustrations. De kostprijs bedraagt 19 euro.






3. View and plan of Toledo

Deze tijdelijke expositie is begin juni 2009 van start gegaan, en loopt nog tot eind februari volgend jaar.

Bezoekers van het Prado zullen de kans krijgen om het unieke werk “View and Plan of Toledo” van El Greco te aanshouwen en waarderen. In schril contrast met de gedeeltelijke uitzichten van de stad die optreden in andere werken van de artist, geeft dit doek een veelvoudig standpunt weer. In aanvulling van een perspectiefgerichte presentatie van de kunstenaar, geeft dit doek een gedetailleerd plan van de stad weer. Op het schilderij wordt het figuur van een jonge man weergegeven, karakteristiek en typerend geschilderd. Deze complexe compositie beeld ook een allegorie* van de rivier ‘Tagus’ af! De rivier wordt hier afgebeeld als een sculptuur dat water giet en welvaart uitdeelt. Het schilderij is ook een religieus beeld van de stad, zoals de plaatsing van de Maagd Maria. Ook het hospitaal Tavera werd op de voorgrond geplaatst, meerbepaald op een wolk (wat een verwijzing is naar de aministrator van het gebouw, Pedro Salazar de Mendoza, een vriend van de artist en de mogelijke opdrachtgever van het werk).


“View and plan of Toledo” zal tentoongesteld worden in kamer 8A. Het werk zal vergezeld zijn van drie andere werken van de artist, namelijk:Saint Sebastian”, “Saint Andrew” en “Saint Francis en Saint Bernard”.



* Een allegorie betekent een voorstelling waarin één of meer personificaties en/of meerdere personen of figuren zijn verwerkt die met elkaar in interactie kunnen zijn.

zaterdag 6 november 2010

Schetsen Madrid

We kregen de opdracht in Madrid om elke dag twee schetsen te maken. Het totaalpakket van de acht schetsen mochten variëren van stadsimpressies tot schetsen van werken uit de bezochte musea (zowel sculpturen, als schilderijen of grafiek).
Op onderstaande afbeeldingen zijn enkele fragmenten uit mijn plastisch logboek te zien. Op deze fragmenten
zijn zowel mijn schetsen als mijn eerste idee- ontwikkeling/ brainstorming rond het Project PO te zien.


Berthe Morrisot


Egon Schiele


Lyonel Feininger


Idee- ontwikkeling


Idee- ontwikkeling


Alberto Giacometti


Stadsimpressie Puerta Del Sol


Stadsimpressie

Schetsen Madrid

In Madrid kregen we de opdracht om per dag twee schetsen te maken. Het totaalpakket van de acht schetsen mocht variëren van stadsimpressies tot schetsen van museumwerken (schilderijen, sculpturen...)!
Op onderstaande afbeeldingen zijn enkele fragmenten uit mijn plastisch logboek te zien. In deze fragmenten worden mijn schetsen en eerste brainstorming/ idee-ontwikkeling weergegeven!

Foto's Madrid

In Madrid zelf kregen we de opdracht van de vakgroep Plastische Opvoeding om acht artistieke foto's te nemen. Deze foto's vormen een persoonlijke impressie van de stad Madrid. Met het kleine en primitieve  fototoestel van mij, vormde deze opdracht zeker een uitdaging...

De binnenplaats van het Cultuurhuis

 

Het Cultuurhuis



Tapas en "Jamon Iberico"

 

Parkje naast de Botanische Tuin







Joachim staat gefascineert te kijken naar de etalage van een visboer







Straatbeeld met uitzicht op de Plaza Mayor






Overdekte 'Mercado' met tapasbars



Dakterras Reina Sofia Museum